Lymfmassage

Lymfsystemet & Lymfmassage

Lymfsystemet
Kallas det bortglömda systemet eller kroppens avloppssystem. Men det är så mycket mer, det transporterar inte bara skräp utan även näring och en stor del av vårt immunförsvar verkar där… Lymfsystemet stimuleras med djupandning, rörelse och lätta tryck eller strykningar i lymfflödets riktning. Behandlingen blir därför en blandning av andning, tryck, fluffningar, strykningar, skakningar, bindvävsmassage, koppning och även något kraftigare grepp för att lösa upp ärrvävnad och fibroser. Fibroser är områden där hud och bindväv ”växt ihop” till en liten knöl.

Lymfa & LymfSystem 101

* Kroppens avgiftnings & Detoxsystem
* Reningsverk/avloppssystem som städar ut bakterier, virus, tumörceller och andra gifter
* En del av kroppens cirkulationssystem
* En stor del av kroppens immunförsvar
* Stagnation i kroppen gör att lymfsystemet får jobba hårdare och lymfans framfart blir trögare.
* När lymfan flyter trögare samlar vi lättare på oss skräp för att vi avgiftar oss sämre och det gör också att vi sväller.
Huden blir stram, svullen och svampaktig.

LymfMassage 101

* Löser upp stram hud, bindväv & ärrvävnad (hinder/blockeringar)
* Följer lymfsystemets riktning, för att förbättra transportförmågan
* Ger bättre flöde i lymfsystemet,
* Stimulerar lymfsystemet att göra sig av med slagg och överskottsvätska!
* Andning
* Egenvårdsövningar
* Instruktioner på hur du själv kan sköta ditt lymfflöde.

Tecken på stagnerat lymfsystem

* Kalla områden (Lår & rumpa vanliga ställen)
* Hård på magen
* Hård kring ärr
* Sitter fast i BH regionen och gärna även i armhåleområdet
* Ömhet vid beröring på överarmarna
* Svullnad nacke/axlar (kan ju behöva justering av kotor också).
* Öm i skinnet, gäddhänget gör ont!
* Övervikt som inte kan tränas bort (kroppen är som en vattenreservoar).
* Tunghetskänsla (armar tunga eller tunga ben)
* Trötthet
* Trög – det går segt
* Vävnad sitter fast – det finns ingen naturlig rörelse mellan huden och muskler…
* Generell svullnad
* Återkommande infektioner (förkylningar, influensa).
* Domningar i fingrar/ händer/armar, fötter/ben
* Huvudvärk
* Yrsel
* Träningsvärk

Orsaker?  Varför stagnation i lymfsystemet?

* Ärrbildningar
* Slag (gamla skador/trauman)
* Stress
* Hormonella svängningar (Graviditet, Menstruation, Klimakteriet, Sköldkörtel, Stress…)
* Felaktig kost
* Med mera…

Lymfmassage kan hjälpa till med

 • Avlägsna överflödig äggvita/Protein, Fetter, Vätska
 • Transportera överskott av vatten och upplösta ämnen från vävnadsvätskan till blodet
 • Muskelavslappning
 • Sömnproblem
 • Celluliter
 • Minska halten av stresshormonet kortisol
 • Dålig blodcirkulation
 • Ödem
 • Infektioner
 • Slapp hud
 • Värk
 • Ansamling av slaggprodukter
 • Förebygga rosfeber och andra bakteriella åkommor. 

Lymfmassage kan hjälpa bra vid:

* Stelhet, Stel, Värk & ont i kroppen
* Oro & stress i kroppen
* Sömnsvårigheter
* Ödem, Lipödem mm
* Svullnad i ben och/eller armar, händer & fingrar Ont i kroppen
* Lätt att bli förkyld
* Svårt att minska i vikt
* Domningar i fingrar & armar
* Sendrag/kramp i ben
* Träningsvärk
* Fibromyalgi/ FMS
* Pirr i benen
* Restless legs
* Frusen
* Celluliter

Behandlingen passar alla, men framförallt personer med någon form av svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom.
Kallas även bantningsmassage då vi masserar bort vätska och fett.
Efter behandlingen brukar den som legat på bänken uppleva sig lättare i kroppen, det är inte ovanligt att man tappar 1-2kg efter en behandling.

Tänk på att dricka ordentligt före och efter behandlingen för bästa effekt.

Min rekommendation när du har problem i kroppen är att du avsätter tid för minst 3 behandlingar inom 10 dagar(5-6 behandlingar under 5 veckor) för att du ska få uppleva känslan av hur det kan kännas i kroppen när lymfsystemet flödar.

Boka gärna 120 minuter första gången du kommer på Lymfmassage så hinner vi gå igenom dig ordentligt!


En Lymfmassage hos oss är helt unik,

då vi har väldigt många olika färger på vår palett…

Vi använder oss av lite finare oljor med eteriska oljor, för vi tycker att det ger en lite lyxigare känsla och på sikt ger det också en lite annan effekt!

Lymfmassage rekommenderas även för gravida från v13 och framåt, för hjälpa till att hålla igång lymfsystemet och blodcirkulationen.

Lymfsystemet & Lymfmassage

Lymfmassage
Är en specifik behandlingsform, utformad att sätta fart på lymfflödet (tänk avloppssystemet). Det man egentligen gör vid en lymfmassage är att man rensar igenslammade avloppsrör och storstädar. Då Lymfmassage trimmar lymfsystemets förmåga att transportera bort slaggprodukter, inflammationsämnen och överskottsvätska ur kroppen. Sådant som lagrats in på grund av dåligt flöde.
Ett bra flöde reducerar svullnad & stelhet vilket kan resultera i minskad smärta, mindre stelhet och svullnad samt ökat immunförsvar, mindre förkylningar, starka och smidiga muskler.

Lymfmassage är en rätt mild, mjuk och avslappnande/lugnande behandling som passar alla oavsett krämpor och ålder. Lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad.
Lymfsystemet stimuleras då att arbeta bättre utan att öka blodcirkulationen.
Blockeringar kan uppkomma i lymfsystemet av miljögifter som numera finns i riklig mängd i mat och närmiljö, men också pga utsatthet för mögel, mediciner, stress, felaktig andning, rökning, för lite vätskeintag, dåliga matvanor.

Genom denna specifika massage stimuleras lymfmotoriken i lymfbanorna så att de pumpar fram lymfvätskan snabbare och löser upp stockningar i vävnaden, vilket ger en friskare och smidigare vävnad. Lymfmassagen hjälper till med transport av vätska och slagg.

Lymfmassage är verkligen en riktig HELkroppsmassage, där vi ofta jobbar lite mer djupgående med enskilda kroppsdelar. Detta beror på vilken problematik kunden har.
Massagen skiljer sig från övrig massage, då man arbetar med ett lätt fast grepp i lymfans riktning. Syftet med lymfmassage är att leda bort lymfvätska från svullna områden med skadade lymfnoder (lymfknutor) till friska områden, där vätskan kan tas om hand. Dessutom arbetar vi med att mjuka upp kroppsvävnad som blivit förtätad och där lymfvätskan inte kan passera så bra. Man arbetar med relativ lätt beröring och bearbetar vätskan i den riktning man önskar. Detta kan givetvis göra rätt ont om huden är fast och det finns mycket stas/stagnation i området. Om man använder för mycket kraft och för hårda grepp protesterar systemet och det kan då ge motsatt effekt. Har den som ligger på bänken problem med förtätad vävnad som ligger och blockerar och stör så behöver den givetvis bearbetas djupare och det kan självklart göra rätt ont!!
Det är väldigt vanligt med ansamling av vätska och förtätad vävnad kring exempelvis ärr på överarmar, låren, insida lår, BH-bandsområdet, armhålor, mage, bäcken…
Massagen är riktigt effektiv och får fin fart på lymfan.

Bakterier & virus !

Ett problem som hälso och sjukvården har problem att dirigera är virussjukdomar. För bakteriesjukdomar ger skolmedicinen -den konventionella medicinen ofta antibiotika och bakterierna dör! Men mot virus hjälper inte antibiotika!
Nu ska man inte vara dum, OM du behöver antibiotika ta det, det finns livshotande tillstånd där det är nödvändigt att behandla med antibiotika. Men ibland kan man prova med lite mer människovänligt alternativ först!

Om du har symtom som halsont, snuva, hosta mm uppsök läkare, det är viktigt att läkaren ser till att du får göra en odling för att utröna om det rör sig om bakterier eller virus och om det är en bakterie, vilken sorts så att rätt antibiotika kan sättas in!

Skulle det istället visa sig vara ett virus, har inte dagens hälso och sjukvård så mycket att sätta in I dessa fall blir patienten ofta hemskickad med hopp om att det går över!

Vi naturmedicinare däremot kan genom olika kombinationer av biologisk medicin stötta kroppen så att det blir mindre gynnsamt för viruset att fortsätta leva i den och därmed återge hälsan och öka livskvaliteten för individen!

IR-madrass

I denna behandling kommer du att ligga varmt och skönt på en IR-madrass. Den främjar lymfflödet, tillför behaglig värme, lindrar inflammationer, stela leder och muskelsmärta.

Komplettera gärna din Lymfmassage med ett besök i IR Bastun
(Vi har en IR tunnel med madrass).
I en IR bastu svettas du två till tre gånger mer än i traditionell bastu och i mycket lägre temperatur (45-55 grader).
Ja, Du kan andas i en IR bastu!
Slaggprodukterna svettas ut och då blir du piggare och friskare.
De övriga effekterna av IR-Bastu är att fibroser mjuknar, svullnad minskar
Man blir helt enkelt mjukare, smidigare, lättare och smalare.

Fotbadsdetox

Vi har även Fotbads Detox, som också hjälper till med att avlasta lymfsystemet och sätta fart på cirkulation och slaggproduktsuttömningen.

Egenvård/Egenvårdsmassage

Komplettera din lymfmassagebehandling med egenvårdsmassage för bästa resultat. Egenvårdsmassagen kan du göra själv hemma, när du gör det stöttar du ditt system ytterligare lite till!
Se det som ditt dagliga underhåll för att optimera din kropps prestanda!!
När du kommer till oss på Lymfmassage så går vi igenom hur du själv kan underhålla din kropp med egenvårdsmassage, samt skickar med en instruktion för att du ska komma ihåg hur du ska göra när du kommer hem och sitter ensam på kammarn!

Egenvårdskurs för lymfan”Nya Nycklar till ditt Lymfsystem”

Vi håller även kurser i egenvård med egenvårdsmassage där du lär dig vad du själv kan göra för att få ett bättre lymfflöde i kroppen. Det blir prat om hur du själv kan hjälpa ditt lymfsystemet genom olika metoder och val i vardagen, t ex kost, klädval, andning, lymfövningar, träning etc. Vi jobbar också praktiskt med andning och egenmassage.
Detta är ett bra komplement till din Lymfmassagebehandling här hos oss.

Läs gärna mer om lymfsystemet bland artiklar här på sidan!


Disclamer
Lymfmassage ersätter inte läkarvård eller traditionell sjukvård, utan skall ses som ett till den.

Har du några frågor?

Kontakta oss