Koppning

Koppning

Jag jobbar framförallt med mjuka silikonkoppor, men jag har erfarenhet av TCM koppning med både glaskoppor och de lite mer ”moderna” plastkopporna med pump, torrkoppning, dynamiskkoppning, har gjort blodigkoppning också, men det gör jag ytterst sällan, då det är lite söligt, men ack så effektivt!

Koppning som terapi är en välkänd och populär form av behandling som används som enskild terapi eller som en del av en professionell behandling / Massage. Det har utvecklats väldigt många olika metoder –där koppning används på oerhört många skilda sätt för att påverka vävnaderna, flödet i meridianer och minska restriktioner i hud, fascia, bindväv och muskler, med otroliga resultat. Koppningen är en gammal och traditionell läkekonst med anor från forntida indiska, kinesiska och egyptiska kulturer.

Exakt vad det är som händer i kroppen, hur och varför, de biologiska mekanismerna och medicinska effekterna är det kanske ingen som riktigt vet… men jag och miljontals andra vet att det funkar riktigt bra!

Du kan lätt integrera koppning som en del av din vardagliga rutin vare sig du är soffsittare eller sportig av dig, så kan din kropp behöva lite extra omvårdnad som du lätt kan göra själv. Du gör det lätt i duschen när du tvålar in dig.

Vad är det som händer när man använder sig av koppning?
När man stramar åt koppan, suger den fast i huden samtidigt som den suger in vävnad och skapar som ett vaccum. Det skapar ett mekaniskt, negativ tryck/undertryck i det utsatta området. Det mekaniska trycket gör att det strömmar till mer syrerikt blod fram till området, den ökade blodtillförseln ger på något sätt mer syre till vävnaden och hjälper till med att lösgöra blockeringar och spänningar samtidigt som den ökade cirkulationen kan hjälpa till med att forsla bort mer slaggprodukter från vävnaden. Men det händer också grejer i nervsystemet, med signaler som skickas hitan å ditan, dessa i sin tur påverkar bindväv, muskler och huden… Vilket minskar stagnation, ökar blodcirkulation och i bästa fall så på verkar det även lymfsystemet, problemet med lymfsystemet är att om det blir för mycket blodcirkulation blir det också mer för lymfan att göra… Det har en avgiftande effekt, , naturligt lyft med god lyster till huden, minskar värk och smärta.

Statisk Koppning
Statisk koppning innebär att du låter en eller flera koppor sitta kvar på ett område och låter koppen jobba där -lokalt. Perfekt att använda för behandling av triggerpunkter eller över ärr eller andra strama hudområden.

Dynamisk Koppning
Dynamisk koppning innebär att koppan får glida över huden, för att stimulera till läkning… Restriktioner i hud, bindväv och muskler ger symtom som stelhet, stram hud, svullnad, celluliter, dålig blodcirkulation och sämre lymfflöde, när du använder koppan så här kan du lösa upp inskränkningarna i bindväven och få fart på cirkulationen, vilket kan leda till att du löser blockeringar som ger ökad rörlighet, flexibilitet, bättre flöde i vätskorna, mindre svullnad, smärta och värk…

Ofta använder jag mig av en kombination av statisk och dynamisk koppning i mina behandlingar.

Så här använder du enkelt silikon koppor:
Välj koppa utifrån vilket området som du vill bearbeta.
Stora områden – Stora koppor.
Stora områden som rygg, rumpa, mage där kan du använda en stor/större koppa.
Mindre områden – mindre koppor.
Välj en koppa som kan suga fast på den underliggande huden.
På armarna kanske man inte kan ha lite stora koppor som på andra områden, för armarna har en liten rundning som gör att det kan vara lite svårt att få koppan att fästa, men det går oftast!

Aktivera din koppa genom att nypa ihop den lite från sidan eller tryck ihop den lite uppifrån.
Att trycka ihop den uppifrån, ger ett större sug, så var lite försiktig.
Koppans kanter måste ha kontakt med huden, för att den ska kunna suga fast. Ibland kan man måsta applicera lite olja för att den ska kunna fästa.

Ibland kan man behöva släppa loss lite för att den suger för hårt och ibland kan man måsta justera lite mer för att den inte riktigt får fäste…Låt sedan koppan sitta kvar eller lyft den lite samtidigt som du dra den upp, ner eller åt sidorna… prova dig fram lite, det kan strama lite.Kom ihåg att använda olja om du ska köra dynamiskt, dvs röra på koppan, annars svider det.

Sitter koppan för länge på samma ställe så kan du få blåa sugmärken av den… det är inte optimalt för lymfflöde…

Du kan använda dig av detta allt ifrån varje dag till vid behov. Överarbeta inte.
Du kan använda koppan som en del av din rutin i duschen, eller morgonrutin, kvällsrutin…

Har du några frågor?

Kontakta oss