Akupunktur

Akupunktur

Akupunktur är i grunden en energibalansering som baserar sig på teorier om Qi, livskraft, energi, flöde av energi, motsatser som yin och yang, obalanser, balans och harmoni.
I kroppen finns kanaler eller så kallade meridianer, som kan liknas vid floder, där energi och andra fundamentala substanser flyter. Dessa floder går under många namn så som akupunkturmeridianer, akupunkturpunkter, zoner, akupressurpunkter, energikanaler, energyvessels, energibanor, dessa fungerar som ett nätverk som är kartlagt i kroppen. Ibland blir det ett stopp, eller så flyter det inte som det ska i någon meridian, det kan vara för mycket eller för lite, då kan man behandla det med nålar, moxa, knådning eller koppning.
Det finns regler för hur olika punkter påverkar varandra, för hur punkterna påverkas under olika tider på dygnet och för hur nålen ska sitta och vilken typ av nål som skall användas vid olika tillfällen, för olika tillstånd och för olika saker som jag vill uppnå, med mera, med mera… det är lite som med all annan magi med akupunktur, det man gör har ett pris, det får konsekvenser.

Rent praktiskt är tanken att en punkt och dessa energiflöden stimuleras med hjälp av en nål och en hands specifika rörelser som sätter in nålen med olika tekniker, rörelser, vinklar och olika djup för att skapa balans och harmoni och därigenom lindras symtom.

För mig är det här med nålar lite av magi, alla dessa tankar, principer och tekniker denna metodik är tusentals år gammal och har praktiserats över hela världen av tusentals utövare, den är till och med hyfsat accepterad inom skolmedicinen, trots detta är det ingen som riktigt exakt vet hur den funkar och vad det är som händer i kroppen, hur den verkar, trots detta så fungerar den.

När jag använder nålar så sätter jag en kraftig intention, den tillsammans med dig och din inneboende självläkande kraft gör underverk -tror jag!
För när jag sätter en nål så tillför jag ingenting annat, utan det jag gör är att jag genom en nål och en kraftig intention sätter fart på din egen inre läkning, genom att med nålen aktivera din självläkning. Magin är du och magin sker i dig, det är som att väcka en sovande kropp eller en slumrande livsande.

Jag tror att akupunktur som alla annan läkning är individuell och handlar om samband, intention och kommunikation, därför börjar läkningen mest troligt en stund innan jag sticker en nål i dig.
När vi etablerat kontakt, eftersom allt handlar om dig, det handlar mycket om att någon (i detta fall jag) trycker på vissa knappar, där nålen är en gnista, som sprakar igång processer i dig, sorterar om energier som sätter igång din självläkning, all läkning sker i dig.

Låt mig hjälpa dig väcka din inneboende självläkande kapacitet!

Akupunktur kan därför även användas för lokal smärtlindring eller om jag vill påverka en muskel eller kota, men själva grundidén är att använda den för att påverka meridianerna och de inre organen.

Jag använder mig oftast av akupunkturen som ett komplement till kiropati och andra manuella behandlingar. Det handlar alltid om att sätta så få nålar som möjligt för att uppnå största möjliga effekt och minst kaos.
Balans är målet och det allra viktigaste i sammanhanget.

Öronakupunktur kan användas för att påverka ämnesomsättningen och för att stödja de som vill ha hjälp med att sluta röka och mycket mer.
Vanligt är att de som går på diet, vill balansera sitt sötsug eller de som har bestämt sig för att sluta röka kommer för att få stöd i sina nya vanor, de känner många gånger att nålarna i öronen hjälper dem att dämpa suget efter mat, godis, sötsaker eller cigaretter…
Kombinera gärna bantarnålar och sluta röka nålar med fotbadsdetox för att snabbare få bort gifterna (socker, nikotin, tungmetaller) ur kroppen…


Akupunkturen är egentligen bara den lilla, lilla delen – det näst viktigaste inom det som kallas för TCM – Traditionell Chinesisk / Kinesisk Medicin, den största delen handlar om örter –för det viktigaste är att bota inifrån.
TCM är väldigt intressant och det finns hur mycket som helst att lära där, du kan fördjupa dig i TAO, makrobiotik, kostlära mm.
Det finns även något som kallas för pulsdiagnostik – ett instrument att använda för att känna av hur energin flyter i meridianerna, om det är fullhet, tomhet osv…
Jag tittar också i ansikte och på tungan för att bilda mig en uppfattning om vad jag har framför mig. Det finns Kinesisk Ansiktsdiagnostik och så finns det Europeisk, PatoPhysiognomik -det är framförallt den jag använder mig av.


Akupunktur är en riktigt häftig terapi som kanske framförallt här i väst är känd för sin smärtlindrande effekt vid muskel och ledbekymmer, men den kan även användas som bedövning vid operation, förlossning osv…
Akupunktur används även flitigt för att stilla stress, minska högt blodtryck och lindra besvär vid olika kvinnoproblem, migrän, hormonella obalanser, motverka missbruk, dämpa abstinens vid rök/alkohol/drogberoende, lindra psykiska tillstånd som till exempel depression, minska problem vid astma, allergi och metoden anses också vara allmänt stärkande, lugnande och energigivande.

Historia

Det börjar med Hoang Ti – den gula kejsaren som levde ca 2 500 år före Kristus. Han fick storhetsvansinne och ansåg att Kinas historia skulle börja med honom, så han lät mörda sin mamma, för att vara den första!

Det var (självklart) Den Gule Kejsaren som gjorde akupunkturen officiell som läkekonst. Kejsaren hade en livmedikus som hette Kipo och det var egentligen han som kunde det här med akupunktur. Han förklarade det här med att reglera energier och göra folk friska för kejsaren. Kipo berättade en dag för kejsaren att det tar ungefär 800 år att lära sig akupunktur, det han menade vara att akupunkturen är stor och att det tar tid att lära sig att utöva den på rätt sätt.

Kineserna pratar mycket i bildspråk, så det kan vara lite svårt att översätta texter på ett lätt sätt. Begreppet akupunktur infördes på 1600-talet och i början av 1900-talet började den dö ut, för då kom spridningen av det vita undergörande pillret. Men 1958 återinförde Mao Tsedong akupunkturen, det började tryckas upp en massa gamla böcker och det bestämdes att akupunkturen skulle användas vid sidan av den allopatiska, vanliga skolmedicinen på sjukhus, vid operationer och liknande. Akupunkturen har alltså använts under mer än 5 000 år i Kina, men i väst blev den känd först under 1970-talet.

Vissa menar att akupunkturen kommer från Tibet, då det tidigt fanns munkar som höll på med något liknande, även om de inte hade nålar påverkade de olika banor och punkter med vassa ben och stenar.
Många hävdar också att Akupunkturen kommer från Ayurvedan, då det anses vara den äldsta och första medicinen, att alla terapier och tankar kommer därifrån, men jag vet inte, allt det här var ju några år innan min födelse… 😉

I Österrike fick de inte använda sig av akupunktur, så där utvecklade de en meridianmassage.

Akupressur är en västerländsk uppfinning och variant med akupunktur som förebild. 

Akupunktur används ofta som smärtlindring och som en del av en behandling för att få muskler att slappna av.

Varmt Välkommen att boka en Session med MirakelQvinnan Shia!


Akupunktur 2000 / Acunova
Det finns en gren som heter Acunova/Akupunktur 2000 där fokuserar man framförallt på smärtlindring och behandling av ögonrelaterade sjukdomar. Men många andra besvär som exempelvis Tinnitus behandlas också effektivt med denna metod.

Akupunktur 2000 är en unik metod som har utvecklats av Akupunktören John Boel, Danmark. Via kroppens nervsystem diagnostiseras vilken punkt som ska behandlas. Behandlingen utförs oftast bara på kroppens leder, framförallt lederna i händer och fötter.

Vanligast behandlas smärtor, rörelsestörningar och ögonproblem med denna metod.


Varmt Välkommen att boka en Session med MirakelQvinnan Shia!

Har du några frågor?

Kontakta oss