Dornterapi

Dornterapi

En av de metoder som jag jobbar väldigt mycket med och som är lite ovanlig här i Sverige är, DornMetoden eller DornTerapi -en alternativ holistisk behandling som bygger på gammal kunskap från människor i AlpRegionen, den som framförallt utvecklat metoden är tysken Dieter Dorn, lite fyndigt är att Dorn också betyder Tagg (törn) på tyska, och det är framförallt Taggutskotten som man känner på när man jobbar längs ryggraden. Fündigt!!! 😉
Dieter jobbade med metoden under ca 30 år och metoden har spritt sig över hela världen, de allra flesta Heilpraktiker i Tyskland känner till och använder sig av metoden.

Metoden är ursprungligen en självhjälpsbehandling som används för att korrigera felställningar i ryggraden och andra leder. Metoden används för att behandla nacke, rygg, axel och andra ledproblem och hjälper på så sätt till att förbättra den allmänna hållningen och hälsan!

Metoden är effektiv och säker, då man använder en mjuk rörelse och ett relativt lätt tryck för att korrigera felställningar längs ryggraden och i leder, man korrigerar utan manipulation (käck, knak å brak).

Tillvägagångssättet är att alltid börja korrigeringen med en bedömning av funktionella skillnader i benlängd. Som enligt Dieter Dorn de flesta av oss har.  Det är också min personliga kliniska erfarenhet, att de allra flesta uppvisar en differens i benlängden.

Skillnader i benlängd leder till felställningar (läs sned) i bäckenet, vilket i sin tur leder till felställningar i ryggraden, ungefär som ett hus med kass grund.

Ryggraden är central för vårt mående och har kopplingar till vårt välbefinnande via nervsystem, organ och kroppsfunktioner. Inom DornMetoden ser vi såväl fysiska som psykiska förbindelser.

En blockering, låsning eller annan dysfunktion i eller mellan kotor i ryggraden kan leda till besvär, smärta och sjukdom var som helst i kroppen.

Med hjälp av tekniker från DornMetoden korrigerar jag på ett skonsamt sätt en asymetri i skelettet. Vilket gör att det ofta jämförs med osteopati dessutom inkluderar det delar från TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) vilket innebär att man kan åstadkomma mycket, mycket mer genom dessa tekniker än via många andra traditionella manuell terapiformer –man gör helt enkelt små underverk med DornMetoden.

Ryggraden Central

Nack och ryggbesvär är en folksjukdom -en väldigt stor del av befolkningen lider av smärtor i rygg och nacke.

Vår ryggrad har en mycket central roll i våra kroppar, eftersom nerver löper ut genom den och ut till samtliga organ, muskler och andra vävnader.
Är vårt skelett korrekt (rakt) fungerar dessa signaler som de ska, men är vår rygg skev, kan nerver och blodkärl komma i kläm vilket kan ge symtom i hjärta, lungor, mage, tarm, njurar, lever, ben, armar osv.

Sjukdomssymptom och deras koppling till ryggraden

OBS: vissa symptom är inte enbart kopplat till en kota utan till en kombination av flera, ex. korsben.
Jag har kompletterat denna översikt med influenser från flera andra håll –den Översikten finns att köpa på Mirakelverkstan.

Så har du problem i en viss nivå, så kan det visa sig som besvär i/med…

NACKKOTOR

C1 Huvudvärk, högt blodtryck, migrän, dåligt minne, kroniskt trötthet, yrsel,

C2 Bihåleinflammation, ögonsjukdomar, dövhet, öronsmärtor/problem.

C3 Triggeminusneuralgi, akne, öronsus, tandvärk, dåliga tänder, karies, tandköttsinflammation, tinnitus

C4 Permanent snuva, nedsatt hörsel, spruckna läppar, kramp i läppar, polyper, inflammation av slemhinnorna

C5 Heshet, halsont, kronisk förkylning, struphuvudsinflammation

C6 Mandelinfektion, Krupp, stel nacke, smärtor i övre armen, kikhosta, struma

C7 Sjukdomar av sköldkörtel, förkylning, inflammation i skuldror, depressioner, ångest

BRÖSTKOTOR

TH1 Skuldersmärtor, nackont, smärtor i nedre del av armen och/eller hand, inflammation av senskida i nedre del av armen, tennisarmbåge, tappat känseln i fingrar

TH2 Hjärtbesvär, hjärtrytmrubbningar, ångest, smärtor i bröstbenet

TH3 Bronkit, influensa, lunginflammation, hosta, andningsbesvär, störningar i bröstområde, astma

TH4 Gallblåsbesvär, gallstenar, gulsot, huvudvärk i sidan av huvudet

TH5 Leverstörningar, lågt blodtryck, blodbrist, trötthet, bältros, dålig blodcirkulation, artrit, multipel skleros

TH6 Magbesvär, matsmältningsbesvär, sura uppstötningar, diabetes

TH7 Tolvfingertarmssår, magbesvär, hicka, vid störning av kotan över längre period: vitaminbrist, allmän svaghet

TH8 Mjältproblem, försvagat immunförsvar

TH9 Allergier, nässelutslag

TH10 Njurproblem, åderförkalkning, kronisk trötthet

TH11 Hudsjukdomar som akne, eksem, böld, grov hud, psoriasis

TH12 Tunntarmsbesvär, gaser, reumatism, tillväxtstörningar, infertilitet

LÄNDKOTOR

L1 Tjocktarmsbesvär, blodförsörjning av tarmen, förstoppning, diarré,

L2 Blindtarmsbesvär, magkramp, acidos, åderbråck

L3 Graviditetsstörningar, menstruationsrubbningar, övergångsåldersbesvär, urinblåsbesvär, knäsmärtor – ofta i samband med urinblåsbesvär, impotens, sängvätning, hälsporre

L4 Ischias, ryggskott, prostatastörningar, smärtor vid eller frekvent urinering,

L5 Dålig blodflöde i underben och fötter, kalla fötter, vadkramper, svullnad av fötter och ben

Orsak och verkan

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och en byggnad är bara så stabil som sin grund.

Vi går som vi står sa en av mina tyska lärare för många år sedan och detta blev för mig en del av min sanning, då handlade det framförallt om hur små felställningar i foten påverkade resten av kroppen. I DornTerapin utgår man ifrån att olika långa ben påverkar skelettets symmetri nerifrån och de olika långa benen leder till kompenserande förskjutningar i höft, rygg, axlar och nacke, allt för att ögonen ska hamna rakt för att vi ska få en korrekt uppfattning av världen.

Enligt många andra uppfattningar är skillnader i benlängd permanent, men enligt Dorn gäller denna uppfattning endast för en väldigt liten del ca 5-10% av befolkningen och detta oftast på grund av trauman så som olyckor och andra skador (exempelvis benbrott). Benlängdsskillnaden kommer enligt Dorn av olika stora glapp i benens leder så som fotled, knäled och höftled.

En annan anledning kan vara vår upprätta gång och vår benägenhet att vara höger eller vänsterhänta/sidiga. Detta skapar problem, då vårt skelett och vår hållning inte är riktigt anpassat för vårt moderna sätt att leva. Vi är skapta för att röra oss naturligt och omväxlande, gå på ojämnt underlag, men har istället ersatt det med ensidiga rörelser som påverkar vår muskulatur och vårt skelett. En högerhänt person kommer tex i de flesta fall att böja sig ner och plocka upp saker med höger hand, dennes muskulatur jobbar mycket ensidigt, vilket gör det enklare för kotor och leder att ändra sin naturliga position.

Varmt Välkommen att boka en Session med MirakelQvinnan Shia!

Har du några frågor?

Kontakta oss