KineisoTaping / Medical Taping

KineisoTaping / Medical Taping

Tejpning har blivit en ganska välkänd metod, jag använder den framförallt som en förlängning av min behandling, för att öka stabiliteten i ett område.
Många upplever det som lite extra varmt och skönt med tejp efter en behandling och att det liksom ger en förlängd och fördjupad effekt efter behandlingen. Det känns många gånger avlastande och lite mer stabilt med en tejp.
Jag har fått erfara utomordentliga resultat med tejpning efter behandling av axel, knän, nacke, axlar, även bäcken, rygg och fötter.

Tejpning ingår ofta som en del av en behandling, men du kan komma mellan behandlingar och efter en behandling för att få en kroppsdel tejpad.
Det blir lite svårt att tejpa om jag använt olja på dig under behandlingen vid det tillfället.

Historik Tejpning
Redan Hippokrates använde lindor för att stötta upp människan.
Romarna och gladiatorerna använde lindor i förebyggande syfte, det gör man än idag inom sporten. Den klassiska elastiska lindan är den äldsta och enklaste formen för att ge stöd i en led. Nästa steg är tejp, Sista steget är gips…

Bayersdorf kom i slutet av 1800 talet på leukotejp/plast.
När man fick upp ögonen på riktigt för tejpning var när Beachvolleyboll spelerskan som hade en färsk rotatorkuffs skada spelade i OS, Det var lite startskott för tejpningen. OS har lite till uppgift att visa upp nya produkter.

Användning av Tape
Tejp används framförallt mot det posturala -det hållningsrelaterade, för att individen ska få bättre hållning och stabilisering, stöttning vid skador.
Syftet var från början att stabilisera och stötta kroppen, utan att begränsa ledernas rörlighet.
Tejpning används oftast som ett komplement till annan behandling.

Tejpen är utformad att efterlikna det översta hudskiktet, epidermis efterlikna, hudens egenskaper så mycket som möjligt.

Det finns flera olika typer av tejp och flera olika metoder för hur tejp ska appliceras. Det finns studier och forskning på tejpning och olika besvär, där man kan se aspekter av minskad smärta..

Tape tros ha flera olika sätt att inverka på kroppen.
Man tror att man får en lite lyftande effekt i det övre hudlagret när man applicerar en tejp, Ibland blir lite konvulsion av tapen och det tros ha en effekt på cirkulationen.
Det finns smärtreceptorer som sitter mellan hudlagren och när man då med tejp mekaniskt ökar avståndet mellan dem, blir inte trycket på smärtreceptorerna lika kraftigt. Det avlastar nervsystemet, vilket i sin tur minskar påslaget på ryggmärgsnivå och det i sig kan ge en lättnad i smärtupplevelsen.
Man tror också att det med tejp är möjligt att korrigera felställda leder genom att det skapar muskeltonus, som i sin tur påverkar leden.

Det finns en hel uppsjö av olika tejp på marknaden
Allt ifrån tape med 100% bomull, till andra olika textilblandningar med mer eller mindre plast, lite olika väv och klister. De billigare tejperna är kan vara lite sladdriga och bomullsväven kan vara så att lätt den spricker upp i kanterna.

Färgen ska inte ha någon speciell betydelse, men det beror ju lite på hur man ser det!? Beige är en bra färg, för att inte synas… 😉

Problemet när man ska applicera en tape är hur väl den fäster på huden, lite beroende på hur håriga personen är och hur fuktiga och så personen är har inverkan på hur väl tejpen fäster och hur länge den sitter. Ibland kan man måsta raka av lite päls för att få den att sitta och ibland använder jag sprit för att torka huden… har man använt oljor så rekommenderar jag att man kommer tillbaka nästa dag eller senare under dagen, efter det att man duschat.

Det finns flera olika teorier kring hur man ska applicera tape, jag  använder mig av flera olika tekniker och teorier i hur man ska tejpa beroende på syfte och behov.


Praktiska Tips vid tejpning = TapingHacks
Tejpen kan sitta på kroppen i upp till 8 dagar.. rimligt är ca 4 dagar, de flesta tejpar är skapta för att klara cirka 4 dagar, sedan tar stretchen i dem slut.
Tejpen slits mer när man duschar, simmar, idrottar…
Enklast är att ta av tejpen i samband med en varm dusch..

Varmt Välkommen att boka en Session med MirakelQvinnan Shia!

Har du några frågor?

Kontakta oss